Aanleiding
De kern van Baarle wordt gevormd door Baarle-Nassau en de Belgische partnergemeente Baarle-Hertog. Baarle is van oudsher een toeristische trekpleister met veel dagjesmensen. Ook zijn er rondom Baarle 9 campings te vinden. Baarle heeft een streekfunctie voor Nederlandse en Belgische gemeenten in de omtrek. Baarle heeft drie lagere scholen en een middelbare school die ook door kinderen met de fiets worden bezocht.
Tegelijk zijn Baarle-Nassau en Baarle-Hertog agrarisch georiënteerd. Er is (intensieve) veeteeld en akkerbouw. Een en ander brengt uiteraard bewegingen van landbouwverkeer met zich mee. Dat gaat niet goed samen met de toeristische functie van Baarle.
Landbouwverkeer rijdt regelmatig met omvangrijke aanhangers of dumpers. De combinatie van grote en zware voertuigen en machines met andere, kwetsbare verkeersdeelnemers op één rijbaan is een knelpunt op het gebied van verkeersveiligheid.
Het hierboven genoemde probleem speelt met name op de doorgaande route door de kern van Baarle, de Alphenseweg, de Generaal Maczeklaan, de Molenstraat en de traverse Nieuwstraat, Chaamseweg, Hoogbraak, Bredaseweg. Al deze wegen hebben of krijgen in de toekomst een maximum snelheid van 30 kilometer per uur en zijn of worden ingericht conform de kenmerken van duurzaam veilig. Een groot deel van de genoemde wegen zijn voormalige provinciale wegen die door de gemeente zijn overgenomen toen de randweg was aangelegd. Dit was een voorwaarde voor de provincie om de randweg aan te leggen.
Met de provincie Noord-Brabant is reeds in 2007 overeengekomen dat de gemeenten maatregelen zullen nemen in de kom, zodat de randweg optimaal kan functioneren en zo de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de dorpskern kan verbeteren. Wens van gemeente Baarle-Nassau is dat daarbij het landbouwverkeer wordt toegestaan op de randweg (GMB). In het traject voor aanleg van de Randweg zijn afspraken gemaakt dat landbouwverkeer niet op de Randweg wordt toegelaten en zijn aanvullende maatregelen genomen, zie ook bestemmingsplan.