Consequenties wijzigen toelatingsbeleid voor routes landbouwverkeer (Kadastermethode)

Met de Kadastermethode zijn een aantal scenario’s in beeld gebracht:

  • Variant 0: Huidige situatie

  • Variant 1: sluiten van de route door het centrum van Baarle voor landbouwverkeer.

  • Variant 2: provinciale weg (Oudenbossche Koepelbaan) is opengesteld voor landbouwverkeer.

  • Variant 3: provinciale weg (Oudenbossche Koepelbaan) is opengesteld voor landbouwverkeer en de route door de kern van Oudenbosch is gesloten voor landbouwverkeer.

In onderstaande figuren zijn de resultaten te zien van de analyse met Kadastermethode waarbij verschuiving van routes is te zien. In de huidige situatie zijn er een duidelijke oostwestelijk en noordzuidelijk gerichte routes te zien. Het grootste deel van het landbouwverkeer van rijdt in oostwestelijke richting. Dit komt met name omdat het achterland zoals Ulictoren, Castelre en Zondereigen (België) een agrarische functie hebben. Het openstellen van de randweg leidt ertoe dat er routes verplaatsen naar de randweg. De randweg wordt voornamelijk gebruikt door landbouwverkeer met routes die van noord naar zuid lopen en vice versa (richting Alphen, Tilburg en richting België). Het openstellen van de randweg lost het probleem in Baarle niet volledig op; er zijn nog steeds routes van landbouwverkeer die door het centrum van Baarle lopen. Dit geldt voornamelijk voor routes van landbouwverkeer die van west naar oost lopen en vice versa. Hiervoor is de randweg geen alternatief. Het aantal routes door de kern blijft nagenoeg gelijk, omdat dit de kortste route voor het landbouwverkeer blijft en in verband met de routes van oost naar west v.v. door de kern (bij Kadastermethode wordt de korste route gekozen). In praktijk zal landbouwverkeer een route kiezen die beter/ sneller te berijden zijn met minder opstakels.

Het openstellen van de randweg zal ertoe leiden dat doorgaand landbouwverkeer van o.a. loonbedrijven naar verwachting minder door de kern van Baarle rijdt (met name verkeer tussen Alphen/Tilburg en België, dus noord-zuid gericht). Deze routes zijn niet (volledig) met de Kadastermethode inzichtelijk te maken.

Wanneer de provinciale weg wordt opengesteld en huidige routes door het centrum (in dit geval de Singel, Nieuwstraat, Alphenseweg, Generaal Maczeklaan, Sint Janstraat) wordt gesloten voor landbouwverkeer (variant 2), dan verschuiven routes naar andere routes binnen de kern die niet worden gesloten voor landbouwverkeer (oost-west gerichte routes). De randweg wordt meer gebruikt door landbouwverkeer dat rijdt van noord naar zuid en vice versa. Dit scenario leidt er dus ook niet toe dat het probleem in het centrum van Baarle volledig oplost.

Uit de analyse volgt dat het sluiten van een route door de kern van Baarle en/of het openstellen van de provinciale weg, niet leidt tot grote wijzigingen in de lengte van de routes voor landbouwverkeer, zie onderstaande tabel. Bij sluiten van de huidige route door het centrum, wordt de gemiddelde lengte van routes voor landbouwverkeer iets langer. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de route via de randweg iets langer is dan de route via het centrum.

Tabel Gemiddelde lengte routes landbouwverkeer die door gemeente Baarle-Nassau lopen

Variant

Gemiddelde lengte route (km)

0: huidige situatie

4,9

1: huidige route in Baarle gesloten

5,0

2: randweg open voor landbouwverkeer

4,9

3: randweg open voor landbouwverkeer, huidige route in centrum Baarle gesloten

5,0

Zie ook de digitale kaart.

Variant 0: Huidige situatie

Routes landbouwverkeer huidige situatie (variant 0)

In de huidige situatie valt op dat het landbouwverkeer door de kern van Baarle zich in alle windrichtingen verplaatst waarbij de grootste stroom verkeer oost - west georienteerd is. Bij de interpretatie van de afbeelding dient in acht genomen te worden dat dit exclusief loonwerkverkeer is.  Vooral de route over de Kapelstraat en de Chaamseweg vallen hierbij op.

Variant 1: Huidige routes door kern Baarle sluiten

Routes bij huidige routes door kern Baarle sluiten (variant 1)

Op aangeven van de gemeente zijn de belangrijkste routes vervolgens gesloten voor het landbouwverkeer om te bezien hoe het landbouwverkeer zich dan gaat afwikkelen. Wat we zien is dat het landbouwverkeer andere routes door de kern van Baarle gaat zoeken om alsnog de bebouwde kom te doorkruisen. De berekening houdt geen rekening met fysieke belemmeringen. Geadviseerd wordt om deze berekening uit te voeren waarbij de gehele kern gesloten is zoals dat ook voor de gemeente Halderberge is gedaan.

Variant 2: Randweg openstellen

Routes landbouwverkeer bij openstellen bij openstellen Randweg (variant 2)

In  de tweede variant wordt de randweg opengesteld. Vooral het deel ten zuiden van de rotonde bij de aansluiting Nijhoven wordt gevonden door het landbouwverkeer. Verkeer dat eerst via Reth naar het zuiden rijdt, neemt nu voor een deel de randweg. Ook is er een stroom landbouwverkeer dat in de noord zuidrichting de randweg neemt. Wat verder opvalt is dat de routes door Baarle blijven bestaan. Het openstellen van de randweg heeft vooral voordelen voor de Turnhoutseweg.

Variant 3: Randweg open, huidige routes Baarle gesloten

Routes landbouwverkeer bij sluiten route door kern Baarle (Singel) en openstellen randweg (variant 3)

Zodra de routes door de kern Baarle conform variant 1 aan variant 2 worden toegevoegd zien we dat vooral de noord-zuidverbinding door Baarle nagenoeg verdwenen is. Landbouwverkeer maakt geen gebruik meer van de alternatieve routes maar kiest voor de randweg. Dat leert ons dat de modelplot van variant 2 een te negatief beeld laat zien, in praktijk zal het effect van het openstellen van de randweg groter zijn dan variant 2 doet vermoeden.

Wat ook opvalt is dat de route in oost - west richting nog steeds aanwezig is. Het openstellen van de randweg (die in noord - zuidrichting is gelegen) heeft geen effect op verkeer in de oost - westrichting.

Conclusie is dat het openstellen van de randweg voor de Turhnoutseweg en de Alphenseweg een oplossing  betekent maar dat de problematiek op de Kapelstraat en Chaamseweg nog steeds aanwezig is.