Prioritering knelpunten
Tijdens de bijeenkomst op 21 maart zijn per deelgebied in Regio West-Brabant geprioriteerd. Hierbij zijn de volgende knelpunten als belangrijkste knelpunten benoemd:
De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.
1. Altena, Geertruidenberg, Drimmelen, Oosterhout
-
De prioritaire knelpunten ontstaan rondom de A27 (2x) door hoogte, breedte beperkingen.
-
-
Dit is een belangrijke verbinding want het is de enige doorgang richting gemeente Altena.
-
Er was sprake van opname in het mobiliteitspakket van A27 Houten – Hooipolder, maar dat gaat niet door. Afspraak is dat het knelpunt bij knooppunt bij Hank door de gemeente zelf wordt opgepakt.
-
-
De gemeenten Drimmelen en Oosterhout zijn het oneens over de ingetekende verbinding langs de A59 en zijn daar tijdens de workshop niet uitgekomen. De sector wil niet te ver omrijden, maar daar zet de gemeente wel op in.
-
Verbinding Oosterhout – Breda: aanwezige gemeente Oosterhout is in de beleving dat ingetekend is niet voldoende is, daarom is (zo realistisch) mogelijk iets aangevuld op Breda’s grondgebied. Maar gemeente Breda was er niet bij dus dit is verder niet afgestemd en de gemeente zou het ermee oneens kunnen zijn. Wel is het voor de sector erg belangrijk dat er vanuit Oosterhout een goede verbinding is richting Breda (beter dan huidig ingetekend was).
-
Knelpunt Weststadtweg (Oosterhout) weglaten en de parallelweg hiervan ‘Industrieweg’ meenemen.
-
Knelpunt in kern Drimmelen en Terheijden: smal en aanwezigheid van kwetsbare verkeersdeelnemers (fietsers en voetgangers). Geen alternatieve noord-zuidroute. Wens voor openstellen provinciale weg voor (land)bouwverkeer.
2. Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Zundert
-
Het ontbreken van een oost-west verbinding bij Breda.
-
-
De Noordelijke en Zuidelijke Rondweg zijn nu als ontbrekende schakel in het netwerk gezet, maar het wordt door de sector gewenst om minimaal één van beide wegen open te stellen voor landbouwverkeer. Nu moeten ze een ‘sluiproute’ door de stad nemen wat gevaarlijk is en niet prettig rijdt met de grote voertuigen. De Zuidelijke Rondweg lijkt het meest kansrijk, omdat deze weg grotendeels 50 km/u is. Op de Noordelijke Rondweg is een groter deel 70 km/u.
-
In aanvulling hierop is het ook wenselijk om het netwerk aan de zuidkant van Breda sluitend te maken en de wegen die al op het netwerk staan te verbinden met de Zuidelijke Rondweg. Op de kaart zijn 2 routes ingetekend, maar 1 route is voldoende. We moeten nader bestuderen welke route het meest geschikt is/ waar het meeste draagvlak voor is bij de gemeente. Deze routes kunnen met elkaar verbonden worden via Daesdonck (parallel aan de A58).
-
-
Rotonde bij Rijsbergen (bij Risten)
-
-
Deze rotonde is een knelpunt in de huidige situatie, maar complex op te lossen. Alternatieve routes zijn minder geschikt dan de huidige situatie en op het kruispunt zelf is het probleem ook lastig op te lossen. Op termijn is wellicht een rondweg om Rijsbergen een optie, maar zowel aan de oostkant (natuur) als de westkant (veel bebouwing/ bedrijvigheid) van Rijsbergen lijkt dit lastig in te passen. Vandaar dat er geen rondweg op de kaart is getekend.
-
-
Bereikbaarheid gebied ten noorden van Breda
-
-
In het huidige netwerk is het gebied tussen de N285, Markkanaal en Oosterhout – Teteringen niet goed bereikbaar voor landbouwverkeer. De bruggen zijn hier smal. Mogelijk kan de route vanuit Oosterhout worden doorgetrokken, maar vanuit het westen blijft de bereikbaarheid van dit gebied lastig. Een directe oplossing hebben we hier niet voor gevonden. Het doortrekken van de verbinding vanuit Oosterhout lijkt goed haalbaar
-
-
Rondweg Zundert/ Klein-Zundert
-
-
De Rondweg Zundert heeft wel knelpunten in het dorp opgelost voor landbouwverkeer. De route door Klein-Zundert is ongewenst. Een alternatief hiervoor is de route via de Pastoor van Vessemstraat. Daarnaast is het zeer wenselijk dat de rondweg volledig wordt gemaakt (zoals ook al geschetst op de kaart met het concept netwerk).
-
-
Landbouwverkeer op enkele locaties via de hoofdrijbaan in plaats van parallelweg, omdat op de parallelweg veel fietsers zijn:
-
-
N263 Zundert – Breda
-
N285 bij Breda
-
3. Steenbergen, Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht
-
(Land)bouwverkeer door kern Steenbergen (Burgemeester van Loonstraat), Kruisland en Dinteloord
-
-
Onderzoek naar rondweg.
-
-
Ontbrekende schakel in Roosendaal
-
Bergen op Zoom: route door Heimolen is een groot knelpunt.
-
-
Er wordt gewerkt aan een oplossing, maar daar is geld voor nodig.
-
-
Woensdrecht: in Huijbergen wordt (land)bouwverkeer gedoogd (geen groot knelpunt).
4.Halderberge, Moerdijk, Etten-Leur, Rucphen
-
Knelpunt in kern van Oudenbosch: aanwezigheid van fietsverkeer en 30 km/u-zone. Geen alternatieve routes om Oudenbosch aanwezig (die zijn ook smal en het zijn veelal ook fietsroutes). Wens om de gehele N640 (Oudenbosche Koepelbaan) open te stellen voor landbouwverkeer met op een aantal plaatsen grote passeerstroken zoals in Zeeland. Een vlotte en veilige doorstroming en ontlasting van dorpskern Oudenbosch.
-
N268 bij Oud Gastel: hoofdrijbaan gesloten voor (land)bouwverkeer, parallelweg toegankelijk voor (land)bouwverkeer. Vanwege verkeersveiligheid en drukte is het wenselijk om dit traject N268 open te stellen voor landbouwverkeer. Alternatieve routes zijn smal, slecht te rijden en erg druk met fietsers en schoolgaande kinderen.
-
Knelpunt in kern Etten-Leur: (land)bouwverkeer rijdt door de kern van Etten-Leur. Onder andere Rode Poort en Beiaard zijn smal met aanliggende fietspaden. Ook de route door Sander en via de Aletta Jacobslaan/Statenlaan leidt tot overlast voor omwonenden.
-
Ontbreken van een verbinding aan de zuidkant van Klundert, waardoor (land)bouwverkeer door de kern van Klundert rijdt.
-
Vanuit sector de wens om een noord-zuidverbinding tussen Zevenbergen en Halderberge (Hoeven), de gemeente vindt deze verbinding niet wenselijk. Tevens onbetreekt er een route om Zevenbergen.