Aanleiding en doel studie
Het (land)bouwverkeer is in de Regio West-Brabant een al lang lopend dossier. Conform de richtlijnen van Duurzaam Veilig dient het (land)bouwverkeer geweerd te worden van gebiedsontsluitingswegen buiten de bebouwde kom. Dit is formeel ook de beleidslijn die Provincie Noord-Brabant volgt. Dit leidt echter tot knelpunten op het gebied van verkeersveiligheid in dorpskernen die veelal niet zijn ingericht voor deze voertuigen.
Anno 2022 is er sprake van een diffuus wegbeeld in de provincie. Dit komt mede door de historische oorsprong van de provincie (agrarische provincie, ruilverkaveling en schaalvergroting). De onduidelijkheid in het wegbeeld komt naar voren op drukke wegen waar het landbouwverkeer is toegestaan, terwijl op relatief rustige wegvakken soms juist een volledige geslotenverklaring aanwezig is. Ook is er sprake van gefragmenteerde openstelling waardoor bepaalde wegvakken toegankelijk zijn en andere niet.
Verandering in wetgeving
De wetgeving rondom landbouwverkeer is in de laatste jaren veranderd:
T-rijbewijs. Door de invoering van het T-rijbewijs (per 1 januari 2015) voor bestuurders van landbouwvoertuigen zal de voertuigbeheersing en het verkeerskundig inzicht van de bestuurder vergroot worden. Naar verwachting zal dit een positief effect op de verkeersveiligheid hebben.
Registratieplicht. Per 1 januari 2021 dienen alle land- en bosbouwtrekkers (LBT’s) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en), ongeacht het gebruik, waarmee de eigenaar op de openbare weg wil rijden, moeten worden geregistreerd. Indien de voertuigen harder willen rijden dan 25 km/u dienen zij voorzien te zijn van een kenteken. Vanaf 2025 moeten alle voertuigen zijn voorzien van een kenteken.
Verhoging maximale snelheid. Gekoppeld aan de registratieplicht is de verhoging van de maximale snelheid voor landbouwvoertuigen. Landbouwvoertuigen met kenteken mogen met een snelheid van 40 km/u rijden. In praktijk betekent dit een formalisatie van de praktijk.
Naast een veranderende wetgeving heeft de Tweede Kamer tevens een motie aangenomen waarbij de ontheffing verlening voor brede landbouwvoertuigen (de categorie voertuigen met een breedte tussen de 3,00 en 3,50 meter) centraal geregeld dient te gaan worden. Nu dient de aanvrager bij elke wegbeheerder een ontheffing te vragen, in de toekomst volstaat de aanvraag van de ontheffing bij de RDW.