Waarom is de huidige route een probleem?
Op basis van de beleidskaders zoals weergegeven in hoofdstuk 2, is de route door Oudenbosch om de volgende redenen een probleem.
SPV
Ieder thema binnen het SPV bevat risico’s voor verkeersveiligheid. In Oudenbosch zijn er op basis van de risico’s benoemt in het SPV de volgende mogelijke risico’s.
-
Veilige infrastructuur: er is sprake van een gedeelde infrastructuur tussen landbouwverkeer en fietsers
-
Heterogeniteit van voertuigen in het verkeer zorgt voor andere risico’s: door het delen van de infrastructuur tussen fietsers en landbouwverkeer is er sprake van een groot verschil in massa en omvang. Dit leidt zonder maatregelen tot een hoger risico voor lichtere en langzamere verkeersdeelnemers.
-
Kwetsbare verkeersdeelnemers: kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een verhoogd ongevalsrisico in het verkeer. In het centrum van Oudenbosch is sprake van menging/ interactie tussen kwetsbare verkeersdeelnemers en (land)bouwverkeer in de kern op het fietsnetwerk en schoolroutes.
-
Onervaren verkeersdeelnemers: de route van landbouwverkeer in de kern van Oudenbosch overlapt en met schoolroutes van zowel basisscholen als middelbare scholen. Deze lopen een verhoogd ongevalsrisico.
Wetswijziging landbouwverkeer
Bij het invoeren van de registratie- en kentekenplicht voor landbouwverkeer is een motie aangenomen waarin is opgenomen dat wegbeheerders streven een “ja, tenzij” beleid na: in principe worden de wegen vrijgegeven behalve als er redenen zijn vanuit het oogpunt van - in ieder geval - verkeersveiligheid om dat niet te doen. Er dient te worden onderzocht welke maatregelen genomen kunnen worden om de kansen die deze wetswijziging biedt, optimaal in te zetten voor een vergroting van de verkeersveiligheid.
Provinciaal beleid
De provincie Noord-Brabant heeft de beleidsregel ‘langzaam gemotoriseerd verkeer op wegen Noord-Brabant’ opgesteld. Het uitgangspunt is dat provincie geen langzaam gemotoriseerd verkeer op stroomwegen en gebiedsontsluitingswegen type I toestaat. Daarnaast is uitgangspunt dat gebiedsontsluitingswegen type II en erftoegangswegen gesloten worden verklaard voor langzaam rijdend verkeer, tenzij er geen alternatieve routes beschikbaar zijn of nieuwe routes kunnen worden aangelegd. De provincie heeft hiervoor een afwegingkader opgesteld. Dit is van toepassing wanneer een provinciale weg wordt gesloten. Er is geen beleid voor het openstellen van provinciale wegen, omdat in principe de provinciale weg is gesloten voor landbouwverkeer.
De Oudenbossche Koepelbaan, die is gesloten voor landbouwverkeer, sluit aan bij het beleid van de provincie.
Voor de aanleg van de Oudenbossche Koepelbaan is onderzoek gedaan naar routes voor landbouwverkeer. De conclusie van het onderzoek was dat de route door Oudenbosch geschikt is voor de afwikkeling van landbouwverkeer, met de beoogde herinrichting van wegen in het centrum en de provincie heeft als gevolg daarvan besloten om geen landbouwverkeer op de rondweg toe te laten. Echter, in het adviesrapport ging men er van uit dat in het centrum van Oudenbosch een netwerk met eenrichtingsverkeer gerealiseerd zou worden. Deze aanname is echter niet aan de orde gebleken, want dit zou leiden tot grote omrijafstanden in het verblijfsgebied, en bovendien zouden veel routes zich verplaatsen naar onderliggende routes die daar niet geschikt voor zijn. Het eenrichtingsverkeer is daarom niet reëel gebleken en niet uitgevoerd in het centrum van Oudenbosch. Voor provincie is het aanpassen van het gemeentebeleid (behouden tweerichtingsverkeer in centrum Oudenbosch) vooralsnog geen reden om de rondweg alsnog open te stellen voor landbouwverkeer.
Gemeentelijk beleid
In de Mobiliteitsvisie 2019-2022 van gemeente Halderberge is opgenomen dat zoveel mogelijk wordt ingezet op de verkeersveiligheid voor fietsers, waaronder op schoolroutes. Ook de kwaliteit en veiligheid van het wandelnetwerk dient verbetert te worden in het centrum. De routes van het doorgaande landbouwverkeer overlapt met het hoofdfietsnetwerk en school-thuisroutes van zowel basisscholieren als middelbare scholieren, tevens gaat de route door het centrum van Oudenbosch. Hiermee sluit de route van het landbouwverkeer niet aan bij het beleid van de gemeente Halderberge.
Conclusie route door Oudenbosch
De route door Oudenbosch (Zandeweg-Markt-St.Bernaertsstraat) kan niet gezien worden als veilige route voor het landbouwverkeer aangezien deze route grotendeels door de bebouwde kom loopt (sluit niet aan bij motie voor nieuwe wetgeving landbouwverkeer), geen landbouwherkomsten en -bestemmingen heeft, geen gescheiden afwikkeling met fietsverkeer kent (risisco's voor zwakkere verkeersdeelnemers) en overlast veroorzaakt bij omwonenden (oudere panden direct aan de weg). Verbreding van de smalle routes of scheiden van verkeer is in de kern niet mogelijk vanwege bebouwing die aan beide zijden van de straten aanwezig is. De route sluit hiermee niet aan bij het SPV, de wetswijziging voor landbouwerkeer die is ingevoerd en bij het gemeentelijk beleid. De provinciale weg (Oudenbossche Koepelbaan) is gesloten voor landbouwverkeer en sluit daarmee wel aan bij het beleid van de provincie. Vanwege de problematiek in de kern van Oudenbosch worden mogelijke alternatieven onderzocht.