Wetswijziging landbouwvoertuigen

Op 20 mei 2020 is de wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna Wvw 1994) gepubliceerd (STB-2020-167). Het betreft de invoering van registratie- en kentekenplicht voor landbouw- en bosbouwtrekkers (LBT), motorvoertuigen met beperkte snelheid (MMBS), mobiele machines (MM) en aanhangwagens (LBTA’) die uitsluitend bestemd zijn om daardoor te worden voortbewogen. Met het wetsvoorstel wordt tevens de basis gelegd voor de door de Tweede Kamer gewenste snelheidsverhoging voor LBT’s en een betere toegang tot gebiedsontsluitingswegen en rondwegen. Ook wordt een eind gemaakt aan de vlucht van gekentekende voertuigen naar landbouw- of bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid.

Het betreft de volgende wijzigingen (zie ook memorie van toelichting en nota naar aanleiding van het verslag):

  • Registratie van LBT’s, MMBS’en en MM’s. Voor bestaande voertuigen geldt een conversieperiode van 12 maanden (1 januari 2021 t/m 31 december 2021).[1] Bestaande LBTA’s waarvan de maximumconstructiesnelheid niet meer dan 25 kilometer per uur bedraagt, hoeven niet te worden geregistreerd, maar moeten voor gebruik op de openbare weg worden voorzien van een witte volgplaat. 

  • Voor voertuigen die niet op de openbare weg komen, geldt geen APK-, registratie en kentekenplicht. Ook wordt een aantal voertuigen uitgezonderd, omdat ze zijn uitgezonderd van de rijbewijsplicht vanwege de medische geschiktheid van een groot gedeelte van de bestuurders. Bovendien zijn enkele specifieke voertuigen, die zeer sporadisch gebruikmaken van de weg en nauwelijks in aanraking komen met het overige, reguliere verkeer, uitgezonderd.

  • De bestaande systematiek voor goedkeuring, toelating tot de weg, inschrijving, tenaamstelling, kentekening, modificatie en uitschrijving wordt ook toegepast op LBT’s, MM’s en LBTA’s. 

  • Voor kentekening van het bestaande wagenpark geldt een overgangsregeling. Deze overgangstermijn stopt op 31-12-2024: alle voertuigen die op de openbare weg willen, hebben dan een kentekenplaat nodig. Voor deze overgangstermijn is de voeren van een eigen kentekenplaats vrijwillig, met uitzondering van de volgende gevallen:

    • Het betreft een LBT waarvoor de apk-plicht geldt;

    • Met het voertuig wordt harder dan 25 km/u gereden;

    • Het voertuig is ontheffingplichtig, omdat het zonder ontheffing niet is toegelaten tot de weg (ongeacht de maximumconstructiesnelheid), omdat het bijvoorbeeld te lang of te breed is.

  • Nieuwe voertuigen krijgen meteen een kentekenplaatverplichting.

  • APK-plicht zal gelden voor landbouwtrekkers met maximumconstructiesnelheid hoger dan 40km/u. Overeenkomstig de APK-richtlijn is er een uitzondering voor landbouw- of bosbouwtrekkers op wielen die worden gebruikt voor landbouw-, tuinbouw-, bosbouw-, veeteelt- of visserijdoeleinden en die hoofdzakelijk rijden op het terrein waar zulke activiteiten plaatsvinden, met inbegrip van landwegen, bospaden of akkers.

  • RDW gaat op termijn een loket inrichten voor centrale ontheffingverlening van breedte-, lengte-, hoogte- of maximummassa-eisen aan tractoren en landbouwaanhangwagens, zodat die toegelaten kunnen worden tot bepaalde wegen. Ontheffingverlening zal alleen plaatsvinden op basis van kenteken. Dit wordt via een ander wetsvoorstel geregeld.

  • Wegbeheerders streven een “ja, tenzij” beleid na: in principe worden de wegen vrijgegeven behalve als er redenen zijn vanuit het oogpunt van - in ieder geval - verkeersveiligheid om dat niet te doen. Het is met bebording mogelijk om onderscheid te maken tussen voertuigen die harder mogen dan 25 km/uur en voertuigen die dat niet kunnen.

  • 1 Er geldt een coulanceperiode van 1 januari tot 1 juli 2022. Tijdens die periode delen het Openbaar Ministerie en de politie geen boetes uit als blijkt dat een (land)bouwvoertuig nog niet is geregistreerd in het kentekenregister en de bestuurder geen kentekenbewijs bij zich heeft.