Project aanpak

Royal HaskoningDHV is door de Regio West Brabant gevraagd drie gemeenten te ondersteunen bij het uitwerken van de problematiek rondom het landbouwverkeer. De gemeenten Baarle - Nassau, Drimmelen en Halderbergen ervaren al vele jaren overlast van landbouwverkeer door respectievelijk de kernen Baarle, Wagenberg en Terheijden en Oudenbosch. Zij willen deze problematiek oplossen door middel van het openstellen van de provinciale weg die langs de kernen heen loopt.

Samen met de gemeenten hebben we de situatie van het landbouwverkeer onderzocht. Duidelijk is dat de wegen waar het landbouwverkeer zich nu over afwikkelt niet berekend zijn op de aanwezigheid van deze voertuigen. Om te zien welke oplossingsmogelijkheden er bestaan is de volgende aanpak doorlopen.

Alternatieven

Per kern is gekeken naar de diverse alternatieve routes langs de kernen. Niet alleen de provinciale weg, maar ook andere erftoegangswegen zijn bekeken. Soms zijn er alternatieven denkbaar die weliswaar nu niet geschikt zijn, maar met aanvullende maatregelen wel geschikt te maken zijn. De investering gepaard met de maatregelen kan worden afgezet tegen de kosten die de provincie Noord - Brabant moet maken teneinde de provinciale weg geschikt te maken voor openstelling landbouwverkeer. Een minimale maatregel is het aanleggen van landbouwpasseerhavens waarmee per haven een investering gemoeid is van circa € 75.000,-

Kadastermethode

Door het ontbreken van kentekens was het lange tijd niet mogelijk om een goed beeld te krijgen van de routes en ritten van het landbouwverkeer. Ook laat het landbouwverkeer zich lastig modelleren in verkeersmodellen. Om toch een beeld te krijgen van het landbouwverkeer heeft Royal HaskoningDHV samen met Kadaster de 'Kadastermethode landbouwverkeer' ontwikkeld, Met deze methode is het mogelijk een indicatie te geven van de routes van het landbouwverkeer en het aantal ritten dat over de routes rijdt.

Hoe werkt de methode?

Bij het Kadaster is bekend waar de agrariërs hun bedrijf hebben en welke percelen ze in eigendom of in pacht hebben. Ook is bekend wat er op de percelen wordt verbouwd. Op basis van deze gegevens kan berekend worden hoeveel ritten per seizoen noodzakelijk zijn voor een goede bedrijfsvoering. Door middel van een GIS-analyse wordt vervolgens de kortste route tussen de thuislocatie van de agrariër en de velden berekend. Wegen die gesloten zijn voor landbouwverkeer worden niet meegenomen in het netwerk.

Beperkingen

De methode kent helaas ook beperkingen. Zo worden alleen maar de ritten van de agrariërs meegenomen, de ritten van loonbedrijven worden niet in beeld gebracht. Daarnaast worden combinatieritten en ritten van en naar opslaglocaties en mestverwerkers niet meegenomen in het model. Tevens is bekend waar de percelen liggen, maar niet waar de toegang tot het perceel is. Tot slot ontbreekt in het model het oneigenlijk gebruik van landbouwverkeer door bouwbedrijven. Desalniettemin geeft de Kadastermethode een goede indicatie van de wegen die niet, engiszins of veel gebruikt worden door landbouwverkeer. Zeker bij het vergelijken tussen scenario's, zoals bij dit project is gedaan, geeft de methode aanvullend inzicht.

Varianten

Voor deze studie zijn een viertal situaties in beeld gebracht.

  • Huidige situatie. In deze variant wordt berekend hoe het landbouwverkeer zich momenteel afwikkeld. Deze variant is besproken met de agrariërs van de gemeente Drimmelen die zich herkenden in de routes.

  • Sluiten van de kernen: in deze variant worden de wegen die de overlast ervaren gesloten voor het landbouwverkeer. Hierdoor ontstaat inzicht in de nieuwe routes die het landbouwerkeer moet gaan rijden.

  • Openstellen van de provinciale weg: Er zijn in deze variant geen beperkingen meer voor het landbouwverkeer waardoor inzicht ontstaat in de meest gewenste route voor het landbouwverkeer. 

  • Openstellen van de provinciale weg met sluiten van kernen: Wat gebeurt er als we beide voorgaande varianten combineren?