Algemene conclusies en aanbevelingen
Uit de onderzoeken naar mogelijke oplossingen voor het landbouwverkeer in de gemeentes Drimmelen, Halderberge en Baarle-Nassau volgt dat het opheffen van geslotenverklaringen op provinciale wegen voor landbouwverkeer niet dé oplossing is van het probleem. Uit alle onderzoeken volgt dat er altijd landbouwverkeer in de kernen zal blijven rijden doordat er routes blijven bestaan waar de provinciale weg geen oplossing is. Er is daarom een combinatie van maatregelen nodig om alle routes te faciliteren en te komen tot de meest verkeersveilige situatie. Dit vergt maatwerk per situatie.
Belangrijke aspecten daarbij zijn de volgende:
-
Kennisdeling. Een belangrijk aspect om te komen tot passende oplossingen voor het landbouwverkeer is kennisdeling. Hierbij gaat het erom dat partijen in de regio met elkaar delen wat er speelt en welke oplossingsmogelijkheden er zijn. Denk hierbij aan de mogelijkheden met betrekking tot ontheffingverlening van brede (land)bouwvoertuigen (3-3,5m breed). Gemeentes hebben hiermee mogelijkheden om te sturen op de afwikkeling van breed landbouwverkeer. In praktijk blijkt dat veel wegbeheerders de wetgeving onvoldoende kennen en darmee niet bewust zijn van hun sturingsmogelijkheden.
-
Nader onderzoek noodzakelijk. Uit de onderzoeken volgt dat de Kadastermethode een eerste inzicht geeft welke routes landbouwverkeer rijden. Echter, geeft dit nog niet aan waar loonwerkers rijden en welke routes wenselijk zijn die worden gereden. Locatiegerichte onderzoeken kunnen verder inzicht geven. In 2019 is reeds cameraonderzoek gedaan dat een goede basis biedt voor deze analyse. Door diverse omstandigheden is met de uitkomsten vooralsnog weinig gedaan.
-
Kwaliteitsnet Landbouwverkeer. Door gezamenlijk (met o.a. gemeentes, provincie en sector) een kwaliteitsnetwerk voor landbouwverkeer op te stellen, wordt een netwerk opgesteld met routes die geschikt zijn voor (doorgaand) landbouwverkeer of geschikt gemaakt kunnen worden voor landbouwverkeer (o.a. door nieuwe verbindingen te maken bij ontbrekende schakels en het nemen van maatregelen bij knelpunten).
-
Strategisch Plan Verkeersveiligheid. Uit de onderzoeken volgen locaties waar een verhoogd verkeersveiligheidsrisico aanwezig is door de aanwezigheid van (land)bouwverkeer. Deze risico's dienen meegenomen te worden in de risico-analyse van het SPV. Hiermee kan aanspraak worden gemaakt op de investeringsimpuls verkeersveiligheid, waarmee maatregelen kunnen worden genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren.